Vakantie voor de scholieren

31 juli 2023

Intussen is er weer heel wat gebeurt op de Filipijnen met de door ons gesponsorde studenten.  De leerlingen hebben allemaal de overgang naar een volgende leerjaar of de afsluiting van de opleiding achter de rug. Nu even een paar weken vakantie!
Eday, onze coördinator op de Filipijnen is na een paar maanden verblijf in Nederland bij haar vriend Peter weer terug in haar dorp. Dat is ook nodig om weer plannen te maken met de leerlingen over de studievoortgang en het vervolg na de vakantie. Ook moeten er in september weer een paar huisjes gebouwd worden, heel fijn dat ze weer haar vrijwilligerswerk kan oppakken.

 

Marvin

Je ziet Marvin hier in zijn graduation outfit, op z'n paasbest voor de officiële portretfoto. Wat een belangrijk moment is dat, het afsluiten van de High School.
Hij was zo zenuwachtig voor de foto dat Angelica hem moest ondersteunen :). Een diplomering is voor alle jongeren indrukwekkend, waar ook ter wereld. Marvin heeft testen gedaan om toegelaten te worden tot de politieopleiding en dat is gelukt! Een dubbele felicitatie waard. De opleiding gaat 4 jaar duren en wij gaan hem ondersteunen.

 

Christina

Christina met haar trotse vader Barnaja, en terecht want het rapport van Cristina geeft aan 91 van 100 punten en dat is Outstanding! De familie Barnaja was de eerste familie waar we een huisje voor bouwden, hun leven is sindsdien heel erg veranderd.

 

Geraldine

Op de foto Geraldine met haar moeder. Ze toont haar overgangsbewijs. Daarnaast heeft ze een certificaat gekregen voor haar goede schoolresultaten.

Angelica

Een prachtige portretfoto en een prima rapport maar Angelica gaat na haar high school niet een vervolgopleiding doen. De moeder van Angelica is alleenstaand nadat haar man is overleden en heeft niet een goede gezondheid, Angelica moet dus voor inkomen zorgen voor moeder en twee nog thuiswonende zusjes en voor een broer die twee kleine kinderen heeft. Ze heeft daarom besloten om in Manilla te gaan werken in de huishouding. Wij vinden dat erg jammer en hebben nog meegedacht of er een andere oplossing voor het gezin gevonden kon worden maar Angelica's besluit staat vast. 
De dochter van een helper van de timmerman, die vaak voor onze stichting huisjes bouwt heeft al aangegeven supergraag de plaats van Angelica te willen innemen. Binnenkort meer over deze nieuwe leerling.

 

Janice

Janice met haar certificaat. Ze staat naast haar vader en moeder. Zij heeft ook een medaille en certificaat gekregen op grond van het feit dat ze 5e van haar jaargroep was. Het Filipijnse onderwijssysteem is gebaseerd op het Amerikaanse systeem en erg competitief. Dat is voor ons misschien wat vreemd maar daar heel gewoon.

  


Onderwijs in Corona tijd

22 november 2021

Thuisonderwijs in Nederland betekent voor kinderen online onderwijs met behulp van computers en slimme software waarmee je afstandsonderwijs kunt volgen. 
In de Filipijnen zijn op de dorpen die middelen allemaal niet aanwezig en gaat Corona onderwijs als volgt:
De ouders van de schoolkinderen gaan op maandagmorgen met de bus naar het naburige dorp, waar de school staat. Ze leveren daar de uitgewerkte opdrachten van de kinderen in en ontvangen de opdrachten op papier voor die week.

Vaak kunnen opdrachten niet gemaakt worden als er geen schoolspullen zijn. Daarom zorgen wij voor een schoolpakket voor de kinderen in het dorp zodat ze hun opdrachten kunnen verwerken.

Zodra de kinderen weer fysiek onderwijs kunnen volgen gaan we hen helpen met de aanschaf van een schooluniform omdat kinderen niet naar school kunnen als ouders geen geld hebben voor de vereiste schoolkleding. 
Erg belangrijk want een opleiding is een absolute vereiste om uit de armoede te komen.