Tyfoon Rai

Tyfoon Rai 

Zaterdag 18 december 2021

Tyfoon Rai heeft op de Filipijnen zeker 31 mensen het leven gekost. Zeven mensen worden nog vermist. De Filipijnse autoriteiten sturen ruim 18.000 reddingswerkers naar gebieden die zwaar getroffen zijn door tyfoon Rai.

 

De zware storm kwam donderdag aan land en liet een spoor van vernieling achter.

Rai bereikte als een supertyfoon de Filippijnen met windsnelheden tot 195 kilometer per uur. De storm ging gepaard met een grote hoeveelheid regen. Ruim 300.000 mensen moesten vanwege het noodweer hun huis verlaten.

Hard getroffen

Vandaag was de tyfoon afgezwakt en trok hij via het westelijke eiland Palawan richting Vietnam, meldde het Filipijnse nationale weerbureau.

Donderdag zaten circa vijf miljoen mensen zonder stroom. Ook ligt het telefoonnet op veel plekken plat. Een gouverneur uit het getroffen gebied waarschuwde dat de voedsel- en watervoorraden hard slinken.

Twintig tyfoons per jaar

Volgens de nationale rampendienst valt de schade die Rai veroorzaakt heeft vooralsnog mee ten opzichte van die van eerdere zware tyfoons. De Filipijnen krijgen jaarlijks te maken met gemiddeld twintig tyfoons. Rai is de vijftiende en zwaarste van dit jaar. 

In 2013 kreeg het Aziatische land te maken met de zwaarste tyfoon ooit. Door supertyfoon Haiyan stierven meer dan 6300 mensen en raakten vier miljoen mensen ontheemd. Wetenschappers waarschuwen dat de tyfoons zwaarder worden als gevolg van klimaatverandering.